Top 5 Crypto Scams, Fraude, Oplichting
Naarmate u betrokken raakt bij de nieuwe digitale valuta’s die bekend staan
Hier is een blik op de meer algemene crypto scam oplichting en manieren om te voorkomen dat u slachtoffer wordt terwijl u meedoet aan de opwindende toekomst van cryptocurrency.
1. Neppe Websites
Mogelijk volgt u een solide tip van iemand met veel expertise, maar wordt u toch slachtoffer door per ongeluk een nepwebsite te bezoeken. Er is een verrassend aantal websites die zijn opgezet om te lijken op originele, geldige startende bedrijven. Als er geen klein slotpictogram is dat de beveiliging in de buurt van de URL-balk aangeeft en geen “https” in het siteadres, denk dan twee keer na.
Zelfs als de site er identiek uitziet als degene die u denkt te bezoeken, wordt u mogelijk voor betaling naar een ander platform geleid. U klikt bijvoorbeeld op een link die eruitziet als een legitieme site, maar aanvallers hebben een nep-URL gemaakt met een nul erin in plaats van een letter ‘o’. Dat platform brengt u natuurlijk niet naar de investering in cryptocurrency die u al hebt onderzocht. Om dit te voorkomen, typt u de exacte URL zorgvuldig in uw browser. Controleer het ook nog eens.
2. Neppe Mobiele Apps
Een andere veel voorkomende manier waarop oplichters cryptocurrency-investeerders misleiden, is door nep-apps te downloaden via Google Play en de Apple App Store. Hoewel belanghebbenden deze nep-apps vaak snel kunnen vinden en verwijderd kunnen krijgen, betekent dat niet dat de apps niet veel impact hebben. Duizenden mensen hebben al nep-apps voor cryptocurrency gedownload, meldt Bitcoin News. Dit zijn meestal neppe crypto wallets of mining apps.
Hoewel dit een groter risico is voor Android-gebruikers, moet elke belegger op de hoogte zijn van de mogelijkheid. Zijn er duidelijke spelfouten in de kopie of zelfs de naam van de app? Ziet de branding er niet authentiek uit met vreemde kleuren of een onjuist logo? Let op en heroverweeg het downloaden.
3. Neppe Advertenties
Door middel van verschillende social media bronnen delen oplichters neppe advertenties met daarin een neppe airdrop of giveaway.
- Een bekende artiest of tv bekendheid dat in een interview verteld dat iedereen direct in [vul naam shitcoin in] moet investeren voor het te laat is.
- Een Youtube advertenties waarin de CEO van Ripple belooft een Airdrop te houden van 100.000.000 XRP.
- Een advertentie met daarin de mogelijkheid jouw crypto te verdubbelen door het te sturen naar een adres.
Als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat waarschijnlijk ook zo.
4. Phishing E-Mails
Zelfs als het precies lijkt op een e-mail die u van een legitiem cryptocurrency-bedrijf heeft ontvangen, moet u voorzichtig zijn voordat u uw digitale valuta investeert. Is de e-mail exact hetzelfde en zijn het logo en de huisstijl identiek? Kunt u controleren of het e-mailadres legitiem is verbonden met het bedrijf? De mogelijkheid om dit te controleren is een van de redenen waarom het belangrijk is om een
Oplichters kondigen vaak nep-ICO’s of initiële muntenaanbiedingen aan als een manier om aanzienlijke bedragen te stelen. Val niet voor deze nep-aanbiedingen voor e-mail en websites. Neem de tijd om alle details te bekijken.
Helaas zijn er veel manieren waarop sommige internetgebruikers onveilige computersystemen gebruiken om cryptocurrency te minen of te stelen. Lees meer over veilig blijven en jezelf beschermen in deze opkomende markt voordat je gaat investeren in cryptocurrency.
5. Sim Swapping
Dit is een erg geniepige methode, en wordt vaak alleen toepast bij mensen waarvan criminelen weten dat ze veel cryptocurrency hebben. Zeker voor mensen die hun 2 factor authenticatie via SMS hebben lopen of hun wachtwoord kunnen herstellen via SMS. Met de simkaart swapping methode vraagt een crimineel een kopie van jouw huidige simkaart aan bij je provider en laat dit versturen naar zijn eigen adres. Door social media en overige informatie online kan een crimineel een profiel van zijn slachtoffer maken. Op die manier kan hij simpele vragen als geboortedatum of woonadres eenvoudig beantwoorden. Met deze informatie belt hij de provider op met de vraag of hij een nieuwe simkaart mag. Ter controle worden een aantal vragen gesteld waar hij het juiste antwoord op heeft. Vervolgens vertelt hij dat de simkaart op een ander adres bezorgd moet worden. Wanneer de hij de simkaart activeert wordt de andere simkaart gedeactiveerd. Bij een succesvolle activatie kan de crimineel wachtwoorden resetten en inloggen bij partijen waar 2 factor authenticatie verloopt via SMS. Hier lees je een bericht van een slachtoffer.
Hoe kan je je hier zelf tegen bewapenen:
- Neem contact op met je provider en schakel de hoogste beveiliging in.
- Zorg er ook voor dat een simkaart alleen naar bekende adressen verstuurd mogen worden. Bij twijfel moet de simkaart persoonlijk op het hoofdkantoor opgehaald worden
- Schakel alleen 2 factor authenticatie in via een authenticator app
- Zorg ervoor dat er weinig bruikbare informatie publiekelijk over je te vinden is.